BURSA – DEM Parti Bursa’da, 31 Mart yerel seçimlerine büyükşehir ve 13 ilçede kendi adaylarıyla giriyor.
Parti, 2015 yılının haziran ayında HDP ismiyle girdiği seçimlerde yüzde 5,85 oy alarak Asiye Kolçak’ı milletvekili çıkarmıştı. Kasım 2015’te tekrarlanan seçimlerle HDP milletvekilliğini kaybetmişti.
2019 yılındaki yerel seçimlerde ise DEM Parti, CHP’nin adayı Mustafa Bozbey’i desteklemişti. 2023 yılındaki genel seçimlerde Emek ve Özgürlük İttifakı’yla girilen seçimde 113 bin oyla yüzde 5 oy oranına ulaşılmıştı.
DEM Parti, 2019’un aksine bu seçime kendi adaylarıyla giriyor. Bursa Büyükşehir Belediye Başkanlığı’na İhsan Seylan ve Bilmez Erbağa aday gösterildi. Temayül yoklamasıyla, il ve ilçe örgütlerinin eğilimiyle adaylarını belirleyen parti, Bursa’nın sosyoloji ve göç alan kentler üzerine çalışması bulunan Seylan ve il örgütünden Erbağa isminde karar kıldı. Seylan, aynı zamanda partinin Çocuk Komisyonu Eşsözcüsü ve 14 Mayıs seçimlerinde Ankara 2’nci bölge 1’nci sıradan milletvekili adayıydı.
Seylan ile DEM Parti’nin Bursa’daki seçim çalışmalarını konuştuk.
‘KENT UZLAŞISI BİLİNÇLİ ŞEKİLDE ÇARPITILDI’
Ülke, 14 Mayıs genel seçimlerinden sonra yeniden bir seçim dönemine girdi. Genel seçimlerde oy kaybı yaşayan partilerden biri de DEM Parti oldu. DEM Parti bu dönemi nasıl geçirdi?
Seçime, son 45 günde başka bir isimle girdik. Tabi ki oyda daralma oldu. Yaklaşık binin üzerinde insanın katıldığı binlerce halk ve konferans toplantısıyla eksikliklerimizi öne çıkaracak çalışmalar yaptık. Halkla dayanışma içerisinde olarak bir öz eleştirici sürecinden geçtik. Bütün Kürdistan’da ön seçime girdik ve adayları halk belirledi. Kadın erkek eşitliği ve temsiliyeti fermuar sistemiyle üyelerinin belirlendiği demokratik bir süreç oldu.
Genel seçimlerde yaşanan oy kaybı yerel seçimleri nasıl etkileyecek? DEM Parti, yerel seçimlerde kaybettiği oyları geri alacak mı?
Halkın iradesiyle yerel seçimlere gidiyoruz. Her yerde kent uzlaşısı diyoruz. Üzerimizde ciddi bir baskının olduğunu da hepimiz biliyoruz. Kent uzlaşısı bazı kesimlerce bilinçli şekilde çarpıtıldı. Kent uzlaşısı, herhangi bir siyasi parti ile yol yürüme değildir. Halkın her kesimine ulaşma çabamızdır. Biz halkların ve inançlarız partisiyiz. Yerel seçimlerden güçlü bir şekilde çıkacağımızı, daha önce aldığımız fakat kayyum atanan belediyelerimizi alacağız. Biz hâlâ Türkiye’nin üçüncü büyük partisiyiz. Biz aslında kemikleşmiş şekliyle, güçlü bir üçüncü yol söylemiyle alandayız.
‘ÜZERİMİZDEKİ BASKININ VE ALGININ ETKİSİYLE SONUÇ ALINMADI’
Bursa’da yapılan ‘kent uzlaşısı’ çağrısı karşılık bulmadı mı? Çünkü 14 Mayıs’ta ittifak olduğunuz partilerden de kendi adaylarını çıkaranlar oldu.
Kent uzlaşısını sadece siyasi partiler noktasında değerlendirirsek eksik kalır. Biz siyasi partilerle de görüşmeler yaptık. Halkın kazanımına olmayan, halkın bütün kesimlerinin, Aleviden Kürdüne Çerkesine herkesin bu ülkenin asli unsuru olduğu bir kent uzlaşısının belediyecilikte temsiliyetinin olması yönünde çabamız oldu. Biz bütün kapıları çaldık ama bir sonucu olmadı. Ortaklaşılmamasında bizim üzerimizdeki baskının ve oluşturulan algının etkisi olmuş olabilir.
2019’da ittifaklar oluşturulmuştu fakat 2024’te tek oluşan ittifak, Cumhur İttifak’ı oldu. Bu 5 yılda ne değişti muhalefet tarafında?
2019’da hiçbir beklentimiz olmadan değişim için Türkiye’nin gözü önünde ortaklaştık. Cumhuriyet Halk Partisi bir sürü belediye kazandı. Ama bizimle hiçbir alanda bir araya gelinmedi. Ankara’da salonlar verilmedi. Siyaset alanı oluşturmamıza imkân verilmedi. Partimize defalarca saldırılar, gözaltılar yapıldı ama bir geçmiş olsun ziyareti yapılmadı. Tutuklu partililerimiz için bir mücadele alanı açılmadı. Biz “Şeffaf, demokratik bir şekilde bir arada olalım” dedik. Ama algı “Bize oy verin ama görünmeyin” şeklindeydi.
Bursa’da CHP heyetiyle iki kez görüşmeniz oldu. Ne konuşuldu? CHP burada DEM Parti’den destek bekliyor mu?
Yerel örgütümüzün iradesi ortaklaşma noktasında olsaydı ortaklaşırdık. İl binamıza gelmişler ama ilçelerde yapılan görüşmelerde kafede buluşmak isteniyor, ilçe binamıza bile gelmiyorlar. Biz burada 100 binin üzerinde oy alıyoruz. “Bizimle görünmeyin” derseniz bunu hakaret olarak görürüz. Ortaklaşamadığımız nokta bu.
‘CHP GÜÇLÜ OLDUĞUMUZ YERLERDE SİSTEMLE BİRLİKTE HAREKET EDİYOR’
Sizin bu tavra yönelik tepkiniz ne oldu?
Kendi algılarıyla bizimle görünmek istemeyenlerle beraber ortaklaşmak hem kendimizle çelişmek hem de birbirinin benzeri olan iki yolun dışındaki güçlü üçüncü yol söylemimize tezat olacaktı. “Bizi destekleyin ama sokakta görünmeyin” söylemi kabul edebileceğimiz bir söylem değildir. Vebalı muamelesi görmek, insana yapılan bir hakarettir. Cumhuriyet Halk Partisi yüzde 1-2 oy aldığı Iğdır’da neden aday çıkarıyor? DEM Parti adına orada faşizmi geriletmek noktasında bir refleks alabilirlerdi. Yüzde 1 bile oy alamadığınız Muş’ta neden uzlaşmıyorsunuz? (31 Mart 2019 yerel seçimlerinde Muş’ta AK Parti’nin 15 bin 919, HDP’nin 15 bin 381, CHP’nin 386 oyu bulunuyor) Cumhuriyet Halk Partisi, bizim güçlü olduğumuz bölgelerde sistemle beraber hareket ediyor. Sen orada oyları bölersen ki, bölüyor. Batı’da destek beklerken Doğu’da iktidara kazandırmış oluyorsun.
‘AKP DE DAHİL’
DEM Parti’nin burada aday çıkarması CHP’nin oyunu etkileyecek mi?
Etkiliyor olabilir. Biz kaybettiren veya kazandıran bir pozisyonda değiliz. Herkesten oy almayı hedefliyoruz. Buna AKP de dahil. Hem büyükşehirde hem ilçelerde en güçlü çıkacak şekilde çalışmalarımızı yürütüyoruz.
“Bizimle görünmeyin” ifadesine değinecek olursak… DEM Parti Bursa’da diğer siyasi partiler tarafından “görünmez” bir konumda mı? Böyle bir durumda yerel seçim çalışmalarında ulaşabildiğiniz alanlar nereler?
Bizim her yeri afişlerle donatacak bir alanımız maalesef yok. Bu çeşitli baskıların da bir sonucudur. Biz belediyelerin rantıyla yapılan tanıtımları da reddediyoruz. Kendi öz kaynaklarımızla, halkımızın gücüyle tanıtımlar yapıyoruz. “Görülmeme”, Bursa yerel basınının ve ulusal medyanın bizi görmeme noktasındaki tavrından kaynaklanıyor. Yoksa biz alandayız, sokaktayız.
‘BURSA’YI ÇOCUK KENTİ YAPACAĞIZ’
Birçok parti, kendi projelerini lansmanlarla tanıttı. Sizin Bursa için projeleriniz nelerdir?
En büyük projemiz, demokratik belediyecilik. Bu, halkın belediyedeki bütün süreçlere dahil olmasıdır. Kentsel dönüşümle evlerinden çıkarılan insanların sorunları ortadan kalkacaktır. Altyapısını güçlendireceğiz. Tarım alanlarının imara açılmasına izin vermeyeceğiz. Çevre ile ilgili problemleri ortadan kaldıracağız. Bunları, halkla beraber kararların alındığı ve sonuçlarının da halk tarafından denetlenebildiği bir belediyecilik sistemi ile yapacağız. Asla rant olmayacak çünkü biz şeffaf olacağız.
Bursa sağ seçmen kitlesinin yoğun olduğu bir kent. Uzun süredir AK Parti’nin yönettiği bir kentte yerel seçimlerde kazanma şansınızı nasıl görüyorsunuz?
Din ve milliyetçilik odaklı bir sistemin artık iflas ettiğini, kapitalizmle beraber kendini tükettiğini ve bunun ekonomiyle beraber dışavurumunu görüyoruz. Bütün halkların ve inanç gruplarının partisiyiz. Söylemimiz herkesi kapsıyor. Sağcısı, solcusu ne olursa olsun. Birilerinin kalesidir söylemini de kabul etmiyoruz. Bursa kimsenin kalesi değildir. Halkın sorunlarının olduğu bir kaledir ve sorunu çözecek olan parti DEM Parti’dir.
DEM Parti Bursa Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkan adayı Bilmez Erbağa ise, “Yerel yönetimlerde kadınların eşit katılımını sağlayacağız, kadın kentleri yaratacağız. Çocuklar için anadilinde eğitim veren kreşler açacağız. Belediyelerimizde Kadın Politikaları Daire Başkanlıkları ile Kadın Politikaları Müdürlükleri’ni açacağız. Çok dilli belediyeciliği getireceğiz. Bursa’yı, çocuk kenti yapacağız” dedi.